Holdtræning
Holdene i HUNDECENTER NORDJYLLAND er sammensat af hunde i forskellige aldre. Dette ud fra viden om, at hvalpe og unge hunde lærer såkaldte ”høflighedsregler” og ”hilseregler” af ældre hunde. Selvfølgelig tages der hensyn til, at små, forsigtige hvalpe ikke skal løbes over ende af fremfusende ”teenagehunde”. Hvis der er mange tilmeldinger af hvalpe af små racer på et hold, tilstræbes det, at der oprettes et rent hvalpehold.
Da hundene starter træningen med et frikvarter, hvor de er løse sammen, kan det blive nødvendigt at teste nogle af de tilmeldte hunde inden holdstart.
I HUNDECENTER NORDJYLLAND er der aldrig flere end 8 hunde pr. instruktør.
I teoritimerne undervises der bl.a. i hundesprog (lær at tale ”hundsk”), herunder dæmpende signaler og truesignaler, indlæringsprincipper, kliktræning, socialisering, stress, aktivering og stimulering af min hund, sportræning og meget andet. Teorien er derfor med til at give en bred viden om hunde og deres adfærd. Derfor er det også yderst vigtigt at møde op til teoriaftenerne. Teoriaftenerne danner også grundlag for hurtigere og bedre at lære de øvelser, vi gennemgår i den praktiske træning.
Tæver i løbetid er ikke med på banen, men ejerne er velkomne til at møde op og lære øvelserne ved at kigge på træningen. Det samme gælder, hvis en hund har pådraget sig en smitsom sygdom.
Muskel- og kamphunde af de nu forbudte racer kan ikke deltage i holdtræning, men enetimer kan aftales.
1.og 2. klasse hvalpe- og hundetræning – det er aldrig for sent!
Hvem går tur med hvem?
Tror din hund at cykler, joggere, katte, biler skal jagtes?
Vil din hund slås med andre hunde?
Kan det tænkes at din hund er døv eller trodsig?
Hvem er mest verbal – du eller din hund?
Står din hund mere på bagbenene end på alle 4 poter?
– eller vil du forebygge alt dette?
1. klasse for hvalpe
I 1. klasse for hvalpe er der først og fremmest lagt vægt på forebyggelse af forudsigelige adfærdsproblemer inden overgangen til voksen (dvs. inden hvalpen er 4½ måned gammel), ved at vi fokuserer på både hvalpens tidlige temperament og hvalpens gode manerer. Det er den allervigtigste periode i dit og din hvalps liv sammen. Socialisering over for mennesker, artsfæller og andre arter, som hvalpen forventes at acceptere senere i livet (inden 12 uger gammel), renlighedstræning (helst allerede fra opdrætteren), bidehæmning (inden 18 uger gammel) og alene hjemme skal indlæres (dvs. det er ikke noget, der sker af sig selv uden din hjælp) og perioden er ganske kort. Herefter bliver det kun sværere og sværere. Vi hjælper således dig og din hvalp i form af nemme, effektive, positive og ikke mindst sjove undervisningsmetoder som alle familiemedlemmer kan finde ud af – selv børn. Hele familien deltager i dette ”Hvalpeparty”.
Det primære mål med 1. klasse for hvalpe er at:
•Hvalpen får nogle gode manerer, så du kan have den med overalt, så den ikke spiser din sofa, så den gør sig ren, hvor du gerne vil have det, samt at den ikke hopper op, gør, trækker i snoren, er bange for mennesker, lyde, andre dyr og resten af verden, og at den bliver i stand til at hvile i sig selv.
•Hvalpen vil nyde at blive håndteret, så du kan klippe negle, børste pelsen, se og røre tænder og ører.
•Du lærer noget om hundesprog, indlæring, stimulering og aktivering, relation samt introduktion til spor. Således får du størst mulighed for en problemløs hverdag for jer alle.
Prioriteringer er:
•Bidehæmning, så din hvalp udvikler en blød mund både f.s.a. andre hunde og mennesker.
•Socialisering overfor mennesker (især børn, mænd og fremmede) og andre hunde.
•Gode manerer som fx at komme når du kalder (både alm. indkald og introduktion af katastrofeindkald), at følge dig, at have 4 poter på jorden, at putte sig og tage en lur, at rulle samt evt. andre sjove øvelser, indlæring af “nej” eller ”stop” på en for hunden positiv måde – kort sagt at lære hvalpen at vise sig fra sin bedste side.
•Håndtering som fx klippe negle, se ører, tænder, børste pels.
•Renlighed.
•Alene hjemme.
I denne klasse, er hvalpene under 5 måneder. Vi er sammen i 1 time en gang om ugen i 7 uger – foruden de 3 teoriaftener. Klassen afsluttes med en lille hunde- og menneskeeksamen med sjove indlæg. Hver uge får du små hjemmeopgaver med hjem med henblik på den ”store eksamensdag”.
2. klasse for hvalpe
Dette er en fortsættelse af 1. klasse for hvalpe og ikke mindre vigtig for jeres fremtidige relation. Vi fortsætter det positive arbejde med din hunds socialisering, gode manerer og forberedelse på voksenlivet i vort samfund og hjemme i dine stuer uden problemer. Vi fokuserer her på, at vovse går pænt i snor. Vi arbejder også med ”sit”, ”dæk” og ”stå” samt fortsat venlige relationer hund og hund og hund og menneske imellem. Vi arbejder videre med katastrofeindkald samt flere sjove øvelser såsom “ligge død” og “sidde pænt på numsen”. Derudover bliver I introduceret til muskelgymnastik, næsegymnastik (spor) og hjernegymnastik, som alle er basale behov for en hund.
Det primære mål er således at forberede jer alle på en hvalp, der bliver en voksen hund, hvilket ofte sker i alderen 6-9 måneder. Du lærer mere om hundesprog, hundeslagsmål, han og tæve i vor hverdag samt stress hos hunde. Endvidere får du retningslinjer for, hvordan du kan lave din egen træningsplan.
I denne klasse, er hvalpene over 5 måneder og har ”bestået” 1. klasse. Vi er sammen i 1 time en gang om ugen i 7 uger – foruden de 3 teoriaftener. Klassen afsluttes med en lille hunde- og menneskeeksamen med sjove indlæg. Hver uge får du små hjemmeopgaver med hjem med henblik på den ”store eksamensdag”.
1. klasse for unghunde og voksne
Denne klasse er for hunde, der ”missede” hvalpeklassen, men stadig har brug for at lære socialisering, renlighedstræning, alene hjemme og bidehæmning, der skal indlæres (dvs. det er ikke noget, der sker af sig selv uden din hjælp). Vi hjælper således dig og din hund i form af nemme, effektive, positive og ikke mindst sjove undervisningsmetoder som alle familiemedlemmer kan finde ud af – selv børn. Hele familien deltager i dette ”Hundeparty”.
Det primære mål med 1. klasse for unghunde og voksne er at:
•Hunden etablerer en lyst til at gøre det, du gerne vil have hunden til at gøre.
•Hunden får nogle gode manerer, så du kan have den med overalt, så den ikke spiser din sofa, så den gør sig ren, hvor du gerne vil have det, samt at den ikke hopper op, gør, trækker i snoren, er bange for mennesker, lyde, andre dyr og resten af verden, og at den kan hvile i sig selv.
•Hunden vil nyde at blive håndteret, så du kan klippe negle, børste pelsen, se og røre tænder og ører.
•Du lærer noget om hundesprog, indlæring. stimulering og aktivering, relation samt introduktion til spor. således får du størst mulighed for, at en hverdag bliver problemløs for jer alle.
Prioriteringer er:
•Bidehæmning, så din hund udvikler en blød mund både f.s.a. andre hunde og mennesker. NB! Bidehæmning skal læres inden 18 ugers alder, ellers er det meget svært!
•Socialisering over for mennesker (især børn, mænd og fremmede) og andre hunde.
•Gode manerer som fx at komme, når du kalder (både alm. indkald og introduktion af katastrofeindkald), følge dig, have 4 poter på jorden, at putte sig og tage en lur, at rulle samt evt. andre sjove øvelser, indlæring af “nej” eller ”stop” på en for hunden positiv måde – kort sagt at lære hunden at vise sig fra sin bedste side.
•Håndtering som fx klippe negle, se ører, tænder, børste pels.
•Renlighed.
•Alene hjemme.
Det primære mål er således at indhente den tabte tid og forberede jer alle på et langt liv sammen i fordragelighed.
I denne klasse, er hundene over 5 måneder gamle. Vi er sammen i 1 time en gang om ugen i 7 uger – foruden de 3 teoriaftener. Klassen afsluttes med en lille hunde- og menneskeeksamen med sjove indlæg. Hver uge får du små hjemmeopgaver med hjem med henblik på den ”store eksamensdag”.
2. klasse for unghunde og voksne
Dette er en fortsættelse af 1. klasse for unghunde og voksne og ikke mindre vigtig for jeres fremtidige relation. Vi fortsætter det positive arbejde med din hunds socialisering, gode manerer i vort samfund og hjemme i dine stuer uden problemer. Vi fokuserer her på, at vovse går pænt i snor. Vi arbejder også med ”sit”, ”dæk” og ”stå” samt fortsat venlige relationer hund og hund samt hund og menneske imellem. Vi arbejder videre med katastrofeindkald og introducerer jer til muskelgymnastik, næsegymnastik (spor) og hjernegymnastik, som alle er basale behov for en hund.
Det primære mål er således at forberede jer alle på en hvalp, der bliver en voksen hund, hvilket ofte sker i alderen 6-9 måneder. Du lærer mere om hundesprog, hundeslagsmål, han og tæve i vor hverdag, samt stress hos hunde. Endvidere får du retningslinjer for, hvordan du kan lave din egen træningsplan.
I denne klasse, er hundene over 5 måneder gamle og har ”bestået” 1. klasse. Vi er sammen i 1 time en gang om ugen i 7 uger – foruden de 3 teoriaftener. Klassen afsluttes med en lille hunde- og menneskeeksamen med sjove indlæg. Hver uge får du små hjemmeopgaver med hjem med henblik på den ”store eksamensdag”.
3. klasse næse-, hjerne- og muskelgymnastik 1
Der er max. 8 hunde pr. instruktør i 3. klasse og på efterfølgende hold.
Vi mennesker har fjernet alt af vigtighed for hunden ved at tage den ind i vort hjem. Derfor har vi et ansvar for at erstatte dette med noget andet, og derfor har vi i HUNDECENTER NORDJYLLAND kombineret de 3 centrale dele i hundens verden, nemlig brugen af næsen, hjernen og musklerne.
•Hvorfor ikke lære din hund at lukke døren eller skabet efter dig eller stå ved hoveddøren, når dine gæster går, og vinke farvel til dem?
•Hvorfor ikke lære din hund at rydde sit legetøj op efter sig?
•Hvorfor ikke lære din hund at finde dine tabte/mistede ting ude som inde eller blot gemme forskellige ting og lade hunden finde dem?
•Hvorfor ikke lære din hund at skelne mellem forskellige dufte?
•Hvorfor ikke lade din hund prøve sin balancekunst og muskelkoordination på enkelte agilityredskaber?
Hunden er ikke et hurtigt rovdyr og er derfor dybt afhængig af at kunne opspore en fært/genstande. Den har imidlertid en ekstrem god næse, og derfor laver vi næsegymnastik ved at lære at lægge et spor, som hunden skal følge, ved at lære vovse at finde dig, når du har gemt dig eller finde skjulte genstande.
Næsegymnastik er en af måderne, hvorpå hunden får opfyldt et basalt behov, nemlig dens afhængighed af at vedligeholde sin eminente evne til at bruge næsen, således at hunden til enhver tid er klar til at gå på jagt.
Hunden er ligeledes meget afhængig af sin listighed, fordi den skal kunne løse problemer, og derfor laver vi hjernegymnastik ved at give den opgaver, som skal løses. Vi gør brug af kliktræning og, hvem ved, måske får du hurtigt et levende hjælpemiddel til at putte snavset tøj i vaskemaskinen, åbne lynlåsen i din trøje, løsne velcrobånd eller snørebånd i dine sko og meget, meget mere.
Hunden elsker at lave ting sammen med os, som fx hoppe igennem en hulahopring, trille fodbold, rydde op, lave sjove tricks og meget, meget mere. Kun fantasien sætter grænser.
Hjernegymnastik er en måde, hvorpå vi kan opfylde et andet af hundens basale behov, nemlig hundens afhængighed af at kunne vedligeholde sin listighed, således at den til enhver tid er klar til at gå på jagt.
Muskelgymnastik er ligeledes en måde, hvorpå vi kan opfylde et af hundens basale behov, nemlig hundens afhængighed af at kunne vedligeholde sine musklers smidighed, således at den til enhver tid er klar til at gå på jagt.
Hundens overlevelse er afhængig af musklernes smidighed. Det lyder måske underligt. Vi mennesker mener jo nok ikke, at hunden har brug for at kunne gå på jagt i kuperet terræn og i alt slags vejr – vi sørger jo for, at den får mad. Det er også korrekt, men i hundens verden, i hundens gener er der ikke desto mindre et behov herfor, fordi den ”tror”, den skal på jagt for at kunne overleve.
Der er masser af forhindringer forbundet med livet, og hos vore hunde er dette ingen undtagelse – de har til stadighed brug for at kunne bane sig vej gennem næsten ufremkommeligt terræn – ”tror de”.
Kurset består 7 timers praktik, dvs. træning på bane, men dog således at der er plads til individuelle ønsker om træning af netop DIN hund! Vi hjælper dig med at komme i gang og med at komme videre i de enkelte øvelser. Det er også muligt efter ønske at lave forskellige spor (fx at finde din forsvundne ven), apportering (fx hente og bringe dig avisen) og påvis (fx finde dine tabte nøgler), feltsøg, pandekagespor, tampen brænder, sætte navne på de forskellige legeting eller bare ting og finde den rigtige blandt mange. Finde din nøgle blandt mange nøgler via lugtdiskrimination, søge efter godbidder, slæbespor..
Der er ingen tvivl – de fleste hunde synes det er sjovt, ikke mindst fordi vi mennesker hurtigt lader os rive med i dette festfyrværkeri af samarbejdsglæde.
Vi er sammen i 1 time en gang om ugen i 7 uger. Klassen afsluttes med en lille hunde- og menneskeeksamen med sjove indlæg på den ”store eksamensdag”.
Kurset henvender sig til alle – ung som gammel, når blot 1. og 2. klasse er bestået.
Agility for sjov
Agility er sjovt for både hund og ejer – især hvis det ikke er agility i konkurrenceøjemed! Man får sig mange billige grin over, hvordan hunde altid løser en opgave på den for dem mindst energikrævende måde! Hvis ejeren fx gerne vil have sin hund til at springe over et spring, sker det ofte (specielt for nybegyndere), at hunden synes, det er nemmere og derfor bedre at gå udenom springet! Det sparer muskelenergi og fremmer overlevelse. Klog vovse! Som ejer er det derfor vigtigt, at man forstår sin hund, at relationen er i top, og at man formår at grine både ad sin hund og ad sig selv! Tro mig, mange sjove situationer opstår! Vil man starte på agilitykurset, har man først gennemgået 1. og 2. klasse. Din hund skal desuden være mindst 10 mdr. gammel, hvis den tilhører én af de små hunderacer og 12 mdr. gammel, hvis den tilhører én af de større hunderacer.
Gå-pænt hold
Jeg hører oftere og oftere hundeejere klage over, at vovse trækker af sted med dem på gåturen! Det er naturligvis ikke sjovt næsten at flyve gennem luften uden jordforbindelse eller at få trukket skulderen af led, eller i yderste konsekvens at blive trukket omkuld af sin hund med fare for brækkede lemmer, eller det der er værre! Selv om man ikke skulle være så uheldig, så er det stadigvæk kilde til irritation, og dette kan/vil påvirke relationen mellem hund og ejer i negativ retning! Årsagerne til, at vovse trækker alt for meget, kan være mange, og i løbet af kurset vil I også blive gjort bekendt med disse, således at vi kan arbejde på flere fronter med at få problemet løst. Løses skal det helst, for at det igen kan blive en god oplevelse at gå tur sammen med sin hund, og derfor udbydes nu på forsøgsbasis et ”Gå-Pænt” kursus, som strækker sig over tre undervisningstimer. Undervisningen foregår dels på træningsbanen og dels ude i ”den virkelige verden”. Holdet bliver oprettet, hvis der er mindst 6 tilmeldte kursister. Tilmelding foregår efter først-til-mølle-princippet.
Sporhold
Hunde lever i en duftverden, og alle hunde elsker at få lov til at bruge næsen! Desværre er det ikke alle hunde, der får opfyldt dette basale behov i tilstrækkelig grad. Derfor udbyder HUNDECENTER NORDJYLLAND nu sporhold. Holdene løber over 3 gange (som en start), og vi prøver forskellige slags spor. Hundeejerne lærer her, hvordan man hele tiden kan gøre sporene sværere, så der hele tiden er nye udfordringer for hundenæserne. Vi starter med et frikvarter, mens der lægges spor!