Hundecenter Nord

Nytår – hvad så?


På selve dagen (nytårsaftensdag).

Gå lange ture og sørg for at hunden er godt aktiveret mentalt (masser af problemløsningsopgaver), således at han/hun er træt og tilfreds om aftenen. Gå sidste tur tidligt på aftenen, eller inden der skydes alt for meget af.

Luk vinduer, træk gardiner for, tænd for TV eller radio (ikke hvis der er skyderi, men dyrefilm med bevægelse, klassisk musik (Mozart eller New Age Music f.eks. ) med ”høj styrke” (husk på at hundens hørelse er menneskets meget overlegen).

Du må under ingen omstændigheder trøste eller ynke dyret, selv om det virker uroligt og angst – husk at dette kun forstærker angsten/uroen!!

I stedet sætter man sig stille og roligt, og stryger dyret op og ned langs siderne fra øre til hofte af kroppen (ikke bagben), og dette gøres i slowmotion (du tæller fra 10 – 12 fra øre til hofte) samtidig med at du støtter dyret. Har du lært massage, så brug det flittigt.

Du selv lader som om absolut ingenting sker. Du må absolut ikke stille dig ved vinduet og se på fyrværkeriet, men du bør kun være sammen med dyret. Vær så normal som muligt/hav en adfærd så normal som muligt. Når skyderiet virkelig begynder, er dyret allerede i gang med at søge godbidder (virkelig ekstra lækre og ”aldrig set og smagt før”) eller lignende aktivitet som fx et stort råt kødben. Man forlader aldrig sit dyr nytårsaften.

Lad aldrig hunden gå uden snor i de dage, der skydes. Går der først panik i vovse, har den det med at løbe i en uforudsigelig retning. Lad den heller ikke alene i haven (indhegnet eller ej). Også her kan der ske uforudsigelige, ubehagelige overraskelser.

 

Går det ikke så godt (er dyret panisk angst og bange), kan man supplere Bachs blomsterremedier ”Stress af” som jeg laver med:

  • Baldrian tabletter 400 mg: 1/1 tabl. Pr. 20 kg hund 3x dagligt  – prøv dosis på et tidligere tidspunkt (1-2 uger før): dyret skal virkelig sove tungt, ellers er den både angst og kan delvist være ude af muskelkontrol pga. døsighed, og det er virkelig, virkelig ubehageligt!! Ikke alle reagerer lige godt, og der er stor forskel på dosis.
  • Traditionel medicin fra dyrlægen. Sørg for at have det hjemme i år (næste år har du trænet sammen med dit dyr!!). Også her er det vigtigt, at dyret får den rigtige dosis – så afprøv også denne dosis før tiden er inde. I nogle tilfælde skal man starte et par måneder før + have den akutte medicin klar.
  • Valeriane tabletter. Dosis er individuel, og man må prøve sig frem 1-2 uger før: dyret skal virkelig sove tungt, ellers er den både angst og kan delvist være ude af muskelkontrol pga. døsighed…!! Ikke alle reagerer lige godt, og der er stor forskel på dosis.

Må ikke gives kontinuerligt mere end 2½ måned ad gangen!

õ Lille hund: 1 tabl. om morgenen + 1 tabl. kl. 16,00 + 2 tabl. om aftenen.

õ Mellem hund: 3 tabl. morgen + 3 tabl. kl. 16,00 + 3 tabl. aften.

õ Stor hund: 3 tabl. morgen + 3 tabl. kl. 16,00 + 4 tabl. aften.

 

Både traditionel medicin, Baldrian og Valeriane SKAL gives forebyggende / før symptomer viser sig. Det nytter ikke, hvis dyret først er angst! Det kan i nogle tilfælde i stedet virke modsat eller være direkte farligt! Bachs blomsterremedier kan derimod også bruges i de akutte situationer (også chok, hvor det er særdeles værdifuldt). Husk: Hvis du kun bruger medicin (traditionel som alternativ), når dyret er angst, forbinder hunden ikke fyrværkeri med at være afslappet, men med medicin!! Kort sagt – dyret lærer ikke noget og vil også i fremtiden lide af fobien. Man kan i det daglige bruge Bachs blomsterremedier til at gøre det lettere at træne sammen med dyret.

 

Primære symptomer på angst:

  • Rastløshed og gispen
  • Tæt på ejer
  • Urolig, utilpas
  • Vil ikke spise, vil ikke lege
  • Svær at komme i kontakt med
  • Panik: prøver at flygte – trykker sig ned til jorden

Her kan vi stadig berolige og støtte dyret!!

Primære symptomer på angstrespons:

  • Gemmer sig
  • Springer over indhegning / gennem vindue
  • Forsøger at grave sig gennem gulvet
  • Kollapser
  • Lægger sig ind under sofa, seng og lignende
  • Ekstrem svær (eller slet ikke til) at komme i kontakt med

Her kan det begynde at blive svært at berolige/komme i kontakt, og måske er dyret allerede på vej i chok kredsløbet er ved at gå ned)!!

Kig på dyrets slimhinder i munden (tandkødet). Er normalt pink/lyserødt (på de fleste dyr)!! Er de i stedet hvide, skal alarmklokken lyde – dyret er på vej i chok: Kontakt øjeblikkeligt dyrlægen, og GIV IKKE beroligende medicin uden samråd med dyrlægen!!

Opsummering.

  • Genkend de primære symptomer på angst (gispen, rastløs, urolig, utilpas…)
  • Forsøg at desensibilisere og kontrabetinge ved forstærkning (godbid, ros…) og langsomt øgning af stimulusintensiteten. Husk ”roligøvelsen”/massage.
  • Forstå de primære angstresponser (grave, gemme, ude af kontrol adfærd)
  • Brug kun traditionel medicin for at beskytte dyret eller omgivelserne
  • Udvis tålmodighed og forståelse – dit dyr skal måske bruge længere tid på at lære at respondere roligt end forventet, men belønningen for både dit dyr og dig selv, vil være anstrengelserne værd.
  • Lad aldrig dit dyr være alene hjemme, hvis du ikke ved hvordan det responderer (med eller uden nogen former for medicin).
  • Det kan ikke siges for ofte: Det er ekstremt vigtigt at tilvænne hunde til høje lyde af mange slags, og helst fra tidlig alder – hvalp – og det er trods alt bedre at forebygge end at skulle helbrede. Det er dog aldrig for sent at tage ansvar for sit dyr og igangsætte indlæring.
  • Er lydene inden for 10 meter fra dyret, kan lukkemusklen i øret ikke nå at lukke, og derfor opleves det ofte som et regulært chok af dyret, og især hvis der ikke er taget skridt til at vænne dyret til vor underlige verden på mange andre områder. Et generelt selvsikkert dyr håndterer nytårsaften bedre end et overbeskyttet og usocialiseret dyr.

Har du glemt at indlære vovse, vil det være en god ide at starte til januar. Stop aldrig træningen. Fortsæt og vedligehold. Målet er at man ikke hvert år skal starte forfra med hele programmet, eller hvert år omkring den 01. december pludselig kommer i tanke om, at hjemmets dyr faktisk har det rigtig skidt i denne tid. Det bedste resultat opnås hvis du træner korrekt, så kontakt en kyndig adfærdskonsulent desangående. Indlæres det forkert, kan man i stedet opnå modsat virkning.

 

HUNDECENTER NORDJYLLAND

v/Marianne Becker Olsen

Tingvej 151, 9310 Vodskov

Tlf.: 2149 2230

Mail: mbo@hundecenternord.dk

Andre adfærdsguider fra HUNDECENTER NORDJYLLAND:

Ny hvalp, Ny voksen hund, Stueren, Alene Hjemme, Destruktiv tyggen, Graven, Overdreven gøen, Hvalpebidning, Hundeslagsmål, Frygt mennesker, Hunde & Børn, Hyperaktiv & Hoppende hund, Hundetræning & Socialisering hvorfor og hvordan?, Hunden i bilen på godt og ondt.